Tuesday, March 9, 2010

CeRiTa HaTi...

Bismillahirrahmanirrahim..

Ku biarkan kalam berbicara..
Ku biarkan minda mentafsir segalanya..
Ku biarkan pena merungkai kata-kata..

Post kali ini mungkin sekadar nak berbual-bual santai...

hmm..sedar tak sedar tinggal 3 hari sahaja berkhidmat di SRIH ...klu ada rezeki mungkin sambung ganti guru lain pula bersalin...rasanya memang tidak rugi menerima tawaran berkhidmat di SMIH..kerana pelbagai pengalaman dapat dirasai secara tak langsung meningkatkan skill2 dakwah+kepimpinan dalam diri....kerana bila menjadi guru kita berada ditahap output learning berbeza dengan menjadi murid dimana banyak input learning..

keduanya juga dalam masa 3 bulan ni penulis sempat mengikuti 3 kali LKD...alhamdulillah...cuma disini ingin berkongsi pengalaman LKD kali ke-3...kali ni perginya 2 orang je dgn akh muiz sebab yang lein join R2J4...

apa yg menariknya adalah dapat jumpa ramai ikhwah baru dari merata tempat...keduanya tempat program atas gereja....macam dalam satu bangunan terdapat sebuah bangunan kebenaran dan satu lagi bangunan kebathilan..semua nya berlumba-lumba menyibarkan dakwah n dakyah masing-masing...semoga kita thabat dengan kelompok kebenaran demi menghancurkan kebathilan...lepas tu masa hari terakhir...golongan gereja macam biasa ada menjalankan program mereka...semasa berjalan di depan pintu mereka..terdengar dari mulut mereka kata-kata 'SHALOM"..jka kita lihat balik memang benar dan sohih ajaran mereka sudah diselewangkan yang asalnya ia adalah berasal dari Allah...semoga kita semua sentiasa dalam petunjuk dan hidayahNya...

ketiganya rasa sedih n hiba juga nak meninggalkn kerjaya sbg guru ni..hehe..rasa seronok pulak ditambah melayan kerenah adik-adik yg insyaAllah akan menjadi permata-permata berharga buat ummah yang sedang menagihkan lahirnya semula pemuda dan pemudi yang berpegang teguh ajaran Islam..(teringat pd kisah zaynab a-ghazali..masyaAllah hebat mereka ini) juga meninggalkan rakan-rakan sekerja iaitu para asatizah yg dari dulu tidak jemu mendidik anak bangsa..(kagum dengan semangat mereka ini)

keempatnya pastilah natijah SPM yang keluar pada hari khamis ini...kebetulan pula sama dengan tarikh n peristiwa penting buat hidup penulis..moganya ia jadi hadiah yag amat berharga buaat diri penulis+keluarga+guru+sekolah tercinta dan yang paling penting kejayaan untuk Islam dan Dakwah

Moga Allah memberikan natijah yang terbaik dan cemerlang buat kami calon-calon SPM 09 SMIH JB kerana kejayaan ini tidak lain kami niatkan untuk Islam+Dakwah+Tarbiah...kerana palah ertinya hidup ini andai sesuatu yang kita inginkan itu hanya bermanfaat untuk kepentingan diri sendiri tetapi tidak membawa manfaat buat ad-deen yang tercinta al -Islam dan dakwah itu sendiri...

8 comments:

+akufobia+ said...

OK.tak faham.

Akhi Muiz said...

nampak gayanya,
blog nta kena hack...
ke sendiri yg taip...
ke komputer ana yg x support tulisannya?

Muhammad Tamim Faruq said...

haha...tu ah....

(i'm.thankful) said...

now I know. jzkk.

..:..MenCari CahaYa..:.. said...

tk paham langsung

..:..MenCari CahaYa..:.. said...

oo...nk ckp ni eh.

Bismillahirrahmanirrahim..

Ku biarkan kalam berbicara..
Ku biarkan minda mentafsir segalanya..
Ku biarkan pena merungkai kata-kata..

Post kali ini mungkin sekadar nak berbual-bual santai...

hmm..sedar tak sedar tinggal 3 hari sahaja berkhidmat di SRIH ...klu ada rezeki mungkin sambung ganti guru lain pula bersalin...rasanya memang tidak rugi menerima tawaran berkhidmat di SMIH..kerana pelbagai pengalaman dapat dirasai secara tak langsung meningkatkan skill2 dakwah+kepimpinan dalam diri....kerana bila menjadi guru kita berada ditahap output learning berbeza dengan menjadi murid dimana banyak input learning..

keduanya juga dalam masa 3 bulan ni penulis sempat mengikuti 3 kali LKD...alhamdulillah...cuma disini ingin berkongsi pengalaman LKD kali ke-3...kali ni perginya 2 orang je dgn akh muiz sebab yang lein join R2J4...

apa yg menariknya adalah dapat jumpa ramai ikhwah baru dari merata tempat...keduanya tempat program atas gereja....macam dalam satu bangunan terdapat sebuah bangunan kebenaran dan satu lagi bangunan kebathilan..semua nya berlumba-lumba menyibarkan dakwah n dakyah masing-masing...semoga kita thabat dengan kelompok kebenaran demi menghancurkan kebathilan...lepas tu masa hari terakhir...golongan gereja macam biasa ada menjalankan program mereka...semasa berjalan di depan pintu mereka..terdengar dari mulut mereka kata-kata 'SHALOM"..jka kita lihat balik memang benar dan sohih ajaran mereka sudah diselewangkan yang asalnya ia adalah berasal dari Allah...semoga kita semua sentiasa dalam petunjuk dan hidayahNya...

ketiganya rasa sedih n hiba juga nak meninggalkn kerjaya sbg guru ni..hehe..rasa seronok pulak ditambah melayan kerenah adik-adik yg insyaAllah akan menjadi permata-permata berharga buat ummah yang sedang menagihkan lahirnya semula pemuda dan pemudi yang berpegang teguh ajaran Islam..(teringat pd kisah zaynab a-ghazali..masyaAllah hebat mereka ini) juga meninggalkan rakan-rakan sekerja iaitu para asatizah yg dari dulu tidak jemu mendidik anak bangsa..(kagum dengan semangat mereka ini)

keempatnya pastilah natijah SPMyang keluar pada hari khamis ini...kebetulan pula sama dengan tarikh n peristiwa penting buat hidup penulis..moganya ia jadi hadiah yag amat berharga buaat diri penulis+keluarga+guru+sekolah tercinta dan yang paling penting kejayaan untuk Islam dan Dakwah

Moga Allah memberikan natijah yang terbaik dan cemerlang buat kami calon-calon SPM 09 SMIH JB kerana kejayaan ini tidak lain kami niatkan untuk Islam+Dakwah+Tarbiah...kerana palah ertinya hidup ini andai sesuatu yang kita inginkan itu hanya bermanfaat untuk kepentingan diri sendiri tetapi tidak membawa manfaat buat ad-deen yang tercinta al -Islam dan dakwah itu sendiri...

[AdibahAminuddin] said...

owh.ish.kesian tengok ustaz kekadang.sebab kitorang minah kepoh tahap max.suka sakat.walaupon bising kitorang mase ujian x friendly sangat.still nak sakat ustaz dengan jawapan yang bengkek dan senget.then ustaz suka tercovercover klu dah salah.hehe.rileks ustaz.ana minta maaf dan ana wakili 1 kelas tu.nak minta maaf kat ustaz klu terasa bila kitorang bising.rasa ustaz x dihormati sebagai sorang pengajar muda.rasa macam ustaz x dihormati macam kitorang hormat ustaz halimi.hehe.lain ali nak ajar budak tahap 2.jadi singa ngan cheetah jap.sekian.lafaz hati untuk ustaz yang sporting.

marJan said...

jujurnya anak murid dia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...